Hurtig Polenstur.

Hjemme igen efter en hurtig tur til det polske. Dernede er der kommet over 100 mm de seneste 20 dage; men det er lykkedes at så vinterrapsen pænt, og vi nåede lige at opleve de sidste små stykker blive sået i forgårs. Det førstsåede raps dernede har første sæt blivende blade allerede og fremspiringen er tæt på 100 procent.

3. september er også i Polen til den sene side for såning; men jorden er selvsagt fugtig og temperaturen bestemt til den høje side efter årstiden. Jordtemperaturen var 17 grader og luften var 21 midt på dagen uden udsigt til nattefrost eller noget der ligner. Det skal nok gå.
Jeg har kun været i Polen én gang tidligere denne vækstsæson, så der var da heldigvis tid til lige at hilse på med behørig afstand og se tingene lidt an.

Daniel til højre i billedet har været med hele vejen fra starten af blomsterproduktionen i 1994 og senere som traktorfører i landbruget fra de første 90 hektar blev købt i 1997.
Han er nu førstemand i marken og har over årene selv erhvervet 80 hektar, som han også driver samtidig med en del handel med brugte landbrugsmaskiner.
En driftig mand er der blevet ud af den splejs vores daværende førstedame anbefalede os at ansætte en sommerdag, hvor det hele var ved at løbe fra os i ukrudt og uventede overraskelser.

Faktisk var det netop i denne mark det hele startede med en Zetor og en gammel 3-furet Fraugdeplov. Marken lå brak og en gammel kone gik og passede en flok får, som modvilligt flyttede sig efterhånden som pløjningen skred frem.
Vi såede rug, og næste forår havde fårene ædt alt grønt, så det knapt var muligt at se sårækkerne.
Woljek fik fortalt den gamle kone, at fra nu af ville samtlige får blive skudt så snart de var inde på marken, og var i øvrigt ved at opgive marken.
Jeg havde jo oplevet, hvordan grågæssene på Dræet efterlod en totalt nedbidt rug i foråret og hvordan der alligevel, ved god pasning, kunne blive en fornuftig rugavl, så vi gik til den.
Vi gav den et ordentlig skud gødning, var heldige med foråret, og i august stod der den flotteste avl.
Det spandt vi et par ender over på denne smukke septembereftermiddag.

Det blev lidt hen under aften; men det lykkedes at blive færdige. 204 hektar raps blev det til i år. Her køres på de sidste omgange.
I Polen sår vi lupiner som grønbrak, hvor vi herhjemme typisk sår efterafgrøder umiddelbart efter høst for at opfylde EUs grønne krav.
Lupinerne har den fordel, at de samler kvælstof og når vi sår vinterraps efter grønbrakken har vi ad den vej efterårsgødet rapsen i de marker med det fornødne kvælstof.

I Polen dur efterafgrøder ikke, for vårsæd under de mere kontinentale klimaforhold er næsten hver gang dømt til fortabelse. Det bliver for hurtigt meget varmt og meget tørt i foråret, så vårsædens rodnet kan ikke nå at følge med.


Dette var det første indlæg med en ny skabelon fra WordPress. WordPress er det blog-program jeg valgte efter at Smartlog gik ned med mand og mus inklusive samtlige mine indlæg i det program.
Det er mig en gåde, hvorfor der altid skal ændres i noget som fungerer; men da programmet er omkostningsfrit er det vel blot at følge trop.
Det blev lidt rodet med billederne samlet; men jeg må se at lære det nye en regnvejrsdag.

8 tanker om “Hurtig Polenstur.

 1. Madame

  Det er spændende at følge dit polske landbrug her!
  Men det var sørgeligt, at Smartlog gik ned med mand og mus inklusive dine indlæg. Du og andre skulle have haft mulighed for at lave en backup.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Det v a r trist at den forsvandt. Jeg har nogle af teksterne fra en kopi på nettet; men den anerkender ikke æ ø og å, så det er lidt vrøvlet og bøvlet.

   Svar
 2. nr65dk

  Med hensyn til placering / størrelse på billederne – på min blog bruger jeg det plugin der hedder Envira Gallery, som giver en fornuftig mulighed for bestemme placering i teksten samt størrelsen på billederne

  Svar
 3. Donald

  En skøn historie om hvordan en nedbidt mark alligevel bliver til en god høst! Takket være gødning.
  Jeg synes at vi trænger til at høre flere historier som Daniels.

  If it works, don’t fix it.

  Problemet med IT-chefer er at de ofte mener at vide at man kan tjene flere penge ved at lave om på ting, dels for at tvinge folk til at købe nyt, (mere hardware … det er ikke engang en skrøne!) og forny software-licenser osv. En kollega belærte mig i mit første IT-år (1984) om at der altid er fejl i software, så man kan altid pådutte folk en “rettelse”.

  Svar
 4. Ellen

  Det har vist været en lidt sej vej frem i Polen, men jeg har også indtryk af, at alt nu kører på fornemmeste vis, takket være gode medarbejdere.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Vi var fra starten klar over, at det ville tage nogen tid at få skuden på ret køl; men det har været en spændende tid -og er det for så vidt stadig.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s