Tørt, men med håb.

Det er ved at være rigtig tørt. Sandpletterne begynder at markere sig kraftigt.
De seneste dages lovede regn kørte syd om os; men lørdag er der nyt håb om nedbør.
Indtil nu er det generelle billede af afgrøderne positivt, og rapsen har vel næppe stået bedre nogensinde. Rapsen kvitterer i særlig grad for den øgede gødningskvote. Der slipper ikke næringsstoffer forbi dens pælerødder. Der bliver spist op uanset portionens størrelse.

I Polen har tørken anderledes hårdt fat. Vi nåede at få et par meget lokale byger i går. Fra 2 til 5 mm.
Vi har regnmålere i flere marker netop fordi sommerregnen dernede ofte falder som meget uensartede byger og markerne ligger op til 15 km. fra hinanden.

Regnen var velkommen; men det er helt andre mængder, der er behov for, når hveden ser sådan ud på sandbakkerne:

Her i nærbillede:

Så er det noget mere opløftende med en tur herhjemme i Dyrlægemarkens vårbyg med udlæg af rødsvingel. Den jord tåler tørken langt bedre og vi har slet ikke haft samme tørre og varme blæst som i det polske.
Billedet er godt nok tre dage gammelt; men forholdene har ikke ændret sig og de små rødsvingelplanter står på række og geled i bunden og er klar til at udvikle sig, når byggen om ca. 2 måneder er høstet:

Her lidt tættere på, så rødsvingelplanterne ses tydeligere:

2 tanker om “Tørt, men med håb.

 1. Jørgen

  Der er sandelig forskel på den polske hvede og den fynske byg, men begge steder vil vand være velkomment, ganske som her. En god bløder hedder det vel, ville gøre underværker.

  Svar
 2. Donald

  Det var ellers tydeligt på vejdprognoserne at der skulle komme fronter ind fra vest i adstadigt tempo, men dog alligevel, og så håber jeg at de næste, der er lidt voldsommere (tirsdag) også rammer Polen – det ser trist ud. Man skal vel ikke begynde at tænke “hvornår er det for sent med regn”.

  Tak for de gode billeder af rødsvingel udlæg. Det så jeg første gang for ca. 25 år siden som “efterafgrøde” i en bygmark, men jeg vidste ikke at de er så små, rødsvingel i “bunden”.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s