Tørt efter årstiden.

Den grønne vinter fortsætter. Grønne vintre har vi haft mange af i tidens løb; men ofte betyder milde vintre, at nedbørsmængderne bliver voldsommere.
Dette er indtil nu ikke tilfældet. Mange drænrør og små åbne render er stadig tørlagte, og rigtig mange små vandhuller er stadig tørre eller meget lavvandede.

Det gamle gadekær i Albertmarken er stadig helt tørlagt. Gadekæret her i byen er kun en skygge af sig selv, og øen i midten er stadig ikke en ø, men landfast mod vest.
De gamle ænder i gadekæret er dog så fornuftige, at de overnatter på vandet for at undgå ræve.

Vi har pløjet et par marker, hvor der har været efterafgrøder. Det er fineste tørre jord, som vendes op. Efterafgrøderne har i år virkelig formået at suge de resterende næringsstoffer til sig og har været op til 40 cm. høje.
Det er et stort held, for de lave udbytter efter tørken i sommer har ikke formået at optage de tilførte mængder gødning. Nu er de næringsstoffer indlagret i planteresterne fra efterafgrøderne, og kan derfor ikke udvaskes. I stedet vil de blive plantetilgængelige hen over sommeren og derfor give en gødningsbesparelse for den kommende vækstsæson.

Stort set al vores vårsæd er planlagt til at være vårbyg til malt, og der kan problemet opstå:
Det organisk bundne kvælstof risikerer at blive frigivet så sent, at bygplanterne bruger kvælstoffet til at øge kernens proteinindhold i stedet for at øge kerneudbyttet.
Da maltbyg netop skal have et lavt proteinindhold for at undgå at øllet skummer for kraftigt, kan den øgede mængde organisk materiale fra efterafgrøden blive et problem i stedet for en gave.
Jeg sidder denne morgen og rumsterer med kommende sæsons gødningsplan. Det bliver vist med en meget lav kvælstoftildeling til maltbyggen.
Så må sæsonen vise om det er viist eller tosset.

8 tanker om “Tørt efter årstiden.

 1. Gitte Jerner

  Spændende at læse og at du gør os klogere på, hvordan man lægger den kommende sæsons gødningsplan.
  Jeg vil lige høre, om du kender adressen på den gamle stationsbygning i Jullerup, som du viste os? Min kusine skal til Fyn og vil kigge forbi.
  Madame fra Huskebloggen

  Svar
 2. Jørgen

  Jeg er nu glad for at vinteren ikke er om i Bayern og Østrig. De har da vist fået sne så hatten passer. Det bliver interessant at se om smeltevandet vil lave oversvømmelser.
  Her er også tørt i den forstand at omfangsdrænet ikke er begyndt at fungere. For snart et år siden, da det regnedehæftigt, afledtes et par tusinde liter vand i døgnet (pumpe gik i udu, fik vand i kælderen, derfor ved jeg det nogenlunde).
  Jeg synes også det er interessant at få det indblik i konsekvenserne af efterafgrøder for vårbyg til malt. Det kræver velsagtens en del rumsteren?

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Man kan til foråret få en jordprøve analyseret for mængden af mineraliseret kvælstof. Det giver en god rettesnor for, hvad der vil være plantetilgængeligt kvælstof hen over vækstsæsonen i dyrkningslaget, og der ud fra reguleres den tildelte kvælstof i form af handels- eller husdyrgødning op eller ned.

   Svar
 3. Donald

  Har lige set på nogle billeder fra 2015, hvor man kan se skum fra havet, – det har jeg forstået skyldes alger, og det er vel også fordi de producerer protein.

  Men jeg håber du finder en løsning til vårbyggen – vi skulle nødig mangle maltbyg (det er nu ikke fordi jeg drikker mange øller, men sommetider er det forfriskende!)

  Svar
 4. natural2222 Indlæggets forfatter

  Vi skal nok få maltbyggen til at lykkes. Vi plejer at ramme proteinprocenten bl.a. ved at bruge analyser som beskrevet i svaret til Jørgen.
  -Og så får den lige et stænk sund fornuft og erfaring oveni, for undertiden er disse analyseresultater ikke helt i tråd med virkeligheden.

  Svar
 5. Ellen

  Og både sund fornuft og erfaring har du heldigvis, for det kræver mere end den store kædestrammereksamen at ramme det hele rigtigt, og jeg elsker at læse om dine ‘anstrengelser’.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s