Skagen tur/retur og så hjem til larverne.

Vi havde længe drømt om tid og kræfter til at genbesøge Skagens Museum. Denne gang for at se særudstillingen “Krøyer på bestilling”.
Fantastiske værker af datidens store mænd og enkelt af kvinderne i fællesportrætter bestilt og betalt af samme og placeret i billedet efter den betalte pris.
På en gang utiltalende og uovergået stor kunst.

På maleriet fra Børsen er der blandt mange andre en stor rødskægget herre. Han var brygmester på Tuborg, og var årsagen til at en mørk bryg fik øgenavnet “Rød Tuborg”.
Tænk, hvad der følger med af herlig uundværlig viden ved sådan et museumsbesøg.

Når der skal skal køres 750 km på én dag, skal der en god middagsmad til. Vi fandt helt tilfældigt på Google Jakobs Fiskerestaurant i Sæby.
Overraskede blev vi, da det viste sig at være et kæmpestort lokale med en lige så stor fiskebuffet. Alt udsolgt i lokalet, så vi var heldigvis henvist til balkonen med overdådig udsigt over havnen.
Vi nåede kun skaldyrene, så havde vi også udsolgt.
Hummer, krebs, krabbekløer, rejer i alle afskygninger. Selv de færdigpillede rejer var velsmagende. De er ellers mange steder gru af salt og konserveringsmiddel.

Vejret var lige så storslået som restauranten. Voldsomme byger trak over.

Bygevejr Sæby
Men det var svært at nyde bygerne, når vi hele vejen nordenfjords så de mange uhøstede marker, hvor kornet allerede nogle steder stod halvt under vand. For mange vil avlen være tabt.
Sært med de store regionale forskelle. Hjemme kørte min kollega og pløjede tør jord op, selv om vi efterhånden har fået over 30 mm regn over den seneste uges tid.

Den lange periode over sommeren med nedbørsunderskud har -som i fjor- givet gode forhold for løvsnudebillerne. Deres larver æder rødderne i den gamle rødsvingelmark, som heldigvis alligevel skal pløjes om.
Der er visse steder over 50 larver pr. m2, så alt er ædt.

Her på lidt afstand. Bemærk det døde græs samt de to små slughalse i midten af billedet:

Løvsnudebiller på afstand

Her tættere på. Larverne er 2-3 cm lange:
Løvsnudebillelarver

I starten af oktober forpupper de sig, og så skulle det være uden risiko at så hvede fra d. 10. oktober og frem.

6 tanker om “Skagen tur/retur og så hjem til larverne.

 1. Donald

  Jeg har set et af de store bestillingsbilleder, som Krøyer malede på bestilling, men det var ikke det fra Børsen. Det er snarere B&W eller noget med store maskiner, som man kan gå op på og inspicere. Det undrer mig egentlig ikke, at han kunne gøre det, for han var som barn så dygtig til at tegne, at hans stedfader Henrik Krøyer bad ham om at lave illustrationer til et forskningsværk om snyltekrebs og fisk — Gyldendals Encyclopædi nævner:

  De mange fiskeparasitter K. fandt behandlede han i “Om Snyltekrebsene” 1836 om navnlig de danske arter, og i hovedværket Bidrag til Kundskab om Snyltekrebsene, 1863–64, der beskriver 116 arter fortrinsvis fra togtet til Sydamerika; mange af tegningerne på de 18 smukke tavler er udført af den senere maler P. S. Krøyer der i 10-års alderen fik lov at hjælpe sin aldrende stedfar.

  Jeg ved ikke om det holder, udtrykket “fik lov at …” men i hvert fald var P.S.Krøyer helt klar over, hvad der synsmæssigt giver en præcis fornemmelse af noget tredimensionalt, og jeg synes faktisk at man kan sige, at han arbejdede i konkurrence med det mere og mere udbredte fotografi, som jo ikke på den tid kunne gengive farver og heller ikke farvedybde; i det hele taget ser fotografiet tingene på sin egen måde og kunne dengang ikke konkurrere med de flotteste malerier. Men når Krøyer så malede for et andet publikum, så fik piben en anden lyd.

  Jeg måtte lige slå op: Løvsnudebiller, græsplæner, og undrer mig over at de kan yngle i så stort tal. Jo jo, jeg har set træer, som kort efter løvspring er næsten helt afløvede, men har ikke tænkt nærmere over hvorfra de insekter kommer. Dansk Golfunion skriver at de er vanskelige at udrydde – ved jordbearbejdning kommer kan fuglene lettere komme til at æde dem, men det reducerer jo kun bestanden.

  Svar
 2. Madame

  Hvor lyder det spændende med jeres tur til Skagen Museum for at se udstillingen ‘Krøyer på bestilling’. Det museum står højt på min ønskeliste over steder at besøge.

  Svar
 3. Lene

  Jeg må vist tjekke hvor længe den udstilling går. Den har forbigået min opmærksomhed.
  Ja, der har været store forskelle i vejret i lille Danmark.

  Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s