I forgårs, d. 12 juli, startede vi høsten af rødsvingel. Det var 5 dage før beregnet; men frøet er klar og i går fik vi også taget et pænt stykke.
Malurten i dagens bæger var, at vi desværre kom til at ødelægge en vagtelrede.
Europæiske vagtler trækker nordpå hen over sommeren og kan nå at få et kuld i Nordeuropa inden de igen trækker sydover. For dette pars vedkommende bliver det desværre uden yngel.
Det er første gang nogensinde, at jeg har set æg af vildtlevende vagtler selvom vi næsten hvert år i høst træffer på arten. Det kunne have været rart, om det havde været under mere positive omstændigheder.
Øv, ja. Jeg forstår godt, at du blev lidt ked af det, når nu det er en sjælden forekomst – det er jo oven i købet en sød lille fugl.
-Og en spændende fugl. Eneste trækkende hønsefugl vi har. og dette at den først sætter et kuld syd på, og derefter tager turen herop for at nå et kuld mere.
Det var trist at I kom til at ødelægge reden. Men det er vel ikke nemt at undgå, når man høster i juli? Jeg tænker også på harer?
Reden er umulig at få øje på, når den ikke er ødelagt. Harekillingernes største fare er de mange rovfugle, som følger mejetærskeren. I forgårs var der hele 9 musvåger, som holdt øje med hvad mejetærskeren blotlagde. I øvrigt er der harekillinger stort set hele året. Vi fandt ofte harekillinger i roekulerne om vinteren dengang vi havde roer.
Det er bare så ærgeligt at visse arter bliver ved med at yngle i markerne, når de nu efterhånden burde have opdaget at marken pludselig ændrer sig (høstes). De store firbenede og de kloge gæs, de ved efterhånden at skel, vandhuller og hegn er sikrere steder, hvis man skal passe på sit nye afkom.