Veteranernes kamp.

Det var vist godt, at vi blev færdige med at høste medens det var høstvejr og sommer.
Vi begyndt på vinterrapssåningen for tre dage siden. Vi er færdige i Lunde og Engeldrupmarkerne mangler kun et enkelt forland.
Jorden er stadig knastør 5-10 cm nede; men i overfladen sørger byger der går og kommer for, at jorden fugtes jævnligt.
Vi nærmer os 20 mm siden høsttørken, og denne morgen slår bygerne efterårsagtigt mod vinduerne.
Der står ikke meget korn tilbage på markerne; men enkelte har stadig noget at høste, og det korn bliver hver dag lavere og mere musegråt. Det kan godt blive en kamp.

Egentlig har vi også et stykke byg på marken endnu. Den lille trekant ved den gamle station blev i foråret pløjet af veteranpløjere, og det er så meningen at kornet skal høstes med gamle mejetærskere og sågar en selvbinder med tilhørende stationært tærskeværk.
Der blev tyvstartet lidt i går for at se, om det hele fungerede, og allerede dér trak bygerne og bremsede generalprøven.


(Foto: H.C.)
Dagen i dag er afsat til projektet, for ved den oprindelige dato for arrangementet var kornet langt fra modent.
Nu er kornet fuldmodent; men lige nu ser veteranfolket ud til at have vejret imod sig.
Det er ikke let at planlægge noget hvor naturen er involveret.

8 tanker om “Veteranernes kamp.

 1. Lene

  Jeg håber at veteranhøsten og vores høst får vejret med sig. Det ser dog ikke sådan ud, lige nu. Dejligt at I nåede det hele ellers.

  Svar
 2. Madame

  Hvor er det spændende med veteranpløjerne. Det minde mig om den spændende andelslandsby Nyvang ved Holbæk, som er et historisk oplevelsescenter.
  Det var godt, du fik høstet næsten alt, mens sommervejret var her.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Jeg har godt nok læst om denne oplevelses-landsby, men har aldrig været der.
   -Og ja, som vejret arter sig med regn hver anden time er det ikke morsomt med store uhøstede arealer.

   Svar
 3. Ellen

  Jeg håber virkelig for veteranerne, at vejret arter sig, men lunefuldt er det, og planlægning er, som du siger, en stort set umulig opgave.
  Det må ellers være et herligt syn – er det sådan noget, der kommer publikum til, eller det bare for veteranernes egen skyld, at i håndhæver traditionen?

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Der blev høstet med selvbinder mellem bygerne og der var tilskuere. Øl- og pølsesalgets overskud går til forsamlingshuset, som ikke har mange indtægter i denne tid.

   Svar
 4. Donald

  Måske behøver man ikke at vente 50 år for at lave et show med nutidens maskiner. De er mindst lige så interessante som de gamle, men naturligvis er historien om udviklingen også interessant. Da jeg sad i 5.klasse på Frederiksberg og den rare hr.Jensen fortalte om afvandringen fra landbruget i geografitimerne (som omfattede erhvervslære, demografi, klimaer med deres typiske afgrøder og meget andet godt) og hørte “afvandring fra landbruget fortsætter”, så sagde det mig ikke rigtig noget andet end at der var maskiner, som gjorde arbejdet LIDT lettere. Det var først da jeg på Vesterbro så en nedlagt 1-værelses lejlighed fra 1880, hvor daglejersønnen kunne flytte sammen med sin kæreste og danne familie, og få et bedre betalt arbejde på B&W eller jernstøberierne på Vesterbro (vi boede overfor sådan ét) at jeg helt forstod rækkevidden af “afvandringen”.

  Der er nogle scener i “Pelle Erobreren”, (også i filmen) som også levende forklarer hvorfor så mange “afvandrede” eller flygtede fra livet som underbetalt tyende.

  Heldigvis passede vejret lige akkurat til demonstration af de gamle maskiner.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Over mange år har teknologien gjort det stadig mere effektivt at brødføde størsteparten af verden og samtidig er underernæring et svindende problem, men desværre ikke et udryddet problem.
   Man behøver bestemt ikke vente 50 år. Nutidens maskiner forældes hurtigere al den stund teknologien udvikles stadig hurtigere.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s