Reguleret byjagt.

Også søndagens byjagt, hvor en del af landsbyens jægere går sammen om en dag med jagt på harer og fasanhaner, blev præget af de ændrede love og regler.
Først måtte jagtdagen flyttes fra den traditionelle sidste søndag i oktober til første søndag i november, da harerne fra i år er fredede frem til 1. november.
Dernæst kravene til max. 10 jægere på hvert hold med tydelig adskillelse.

Det gik endda trods ændringerne.
Den fastlåste holddannelse gav ikke optimale forhold og vildtudbyttet har tit været højere; men jaget blev der.
Det værste var, at den fælles morgenmad, frokost og skrub-hjem-suppen måtte aflyses. Derved forblev mange gode historier ufortalte.

Vejret var med os og det var trætte hunde til sidst.
Jeg må engang prøve at montere en GPS på Zini for at se hvor mange km det bliver til i løbet af sådan en dag med markjagt.
Hun var helt færdig og flere kilo lettere efter heldagsjagt både fredag og søndag og tog sig en lur med blød hovedpude på hjemturen:


Denne morgen erfarede jeg, at Zini nu er den sidste af sit kuld på oprindelig 3 hvalpe. To hanhunde og min tæve.
Den ene hanhund blev kørt ihjel da den var ganske ung.
Den anden hanhund beholdt opdrætteren, Robert Thrane, selv, og førte den op både udstillingsmæssigt og markprøvemæssigt, så den kom på racens liste over godkendte avlshanner.
Denne hanhund, Ziki, er aflivet grundet sygdom tidligere på året stod at læse i sommernummeret af “Jagthunden”, som jeg tilfældigt mødte på denne morgens zappen rundt.
Bortset fra den triste nyhed, er interviewet med den nu pensionerede skytte på Ormstrup rigtig godt og rammende.
For hvem der måtte have 5 minutter og interesse er interviewet at finde på side 50 i nedenstående:

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjl87Po1-XsAhWBy6QKHdpJD3kQFjAAegQIBRAC&url=http%3A%2F%2Fwww.sjid.dk%2Fmedia%2F1951%2Fjagthunden-juni-20.pdf&usg=AOvVaw2UMEzRA-qF2kv_OUyfCC23

7 tanker om “Reguleret byjagt.

 1. Madame

  Det var trist at læse, at Zini nu er den sidste hvalp fra kuldet. Dejligt at se din trætte jagthund.
  Men det var synd, at I måtte undvære den fælles morgenmad, frokost og skrub-hjem-suppe på jagten. Coronaen er skyld i meget i denne tid.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Ja, der er små afsavn her og der; men kan en smule reguleret adfærd bringe os fri af svenske og belgiske tilstande, er det en lille pris at betale.

   Svar
 2. Ellen

  Jeg synes også det var interessant at læse artiklen om træning på side 7, 8 og 9 … at de også skal lære at kunne kede sig og dermed lære at modstå fristelser.
  Du bliver nødt til at investere i den hunde-gps. Det kunne være ret interessant at se hvor langt hun løber på en jagtdag.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Uha. Dette med at modstå fristelser er ikke Zinis stærke side. Hun hjælper gerne nabo-hunden, hvis hun synes hun tør tage chancen eller der ikke bliver holdt 100% øje med hende.
   Sådan en GPS må anskaffes eller lejes.

   Svar
 3. Donald

  Det var dog ærgeligt at spisning og “skrub-af-suppe” måtte aflyses. En af de lokale præster skønnede at det var vigtigere at jazz-musikerne spillede lidt for os rødder, end at beskytte alle mod mulig smitte af Corona.

  Men nu er reglerne strammede, og jeg ved ikke om de spiller i morgen (første torsdag i hver måned). Jeg er meget i tvivl om man fortsat gør det rigtige, fordi jeg jo bemærkede at Fomsgaard fra SSI havde forsket sig frem til en vaccine (ud fra kendte principper) som virkede på vores nærmeste slægninge, chimpanser, og som kunne sættes i test og produktion — de må alt andet lige være billigere end at lukke så meget ned, som man har gjort. (Jeg er måske heldig at vi ikke har så meget at lukke ned her i Vejby — jeg savner film-aftenen og koncerter.)

  Har du været heldig med Zini at hun ikke er blevet syg som sin bror?

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Disse sociale sider af jagterne er naturligvis et savn at undvære; men det er reelt en uhyre lille pris, hvis det kan dæmme blot en smule op for smittespredningen.
   Sygdommen Zinis bror måtte aflives for var en uhelbredelig maveforgiftning, så det var, så vidt vides, ikke noget arveligt betinget.
   Blot en skam, at der ikke nåede at blive hvalpe efter ham. Det var en rigtig god hanhund af type og jagtligt temperament.

   Svar
   1. Donald

    Jeg læste med interesse artiklerne på linket til Gammel Dansk Hønsehund, og den om træning, hvor Zikki nævntes, var interessant.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s