Nytilkomne.

Frøhøsten nærmer sig; men der er stadig umodne frøstængler og vejrudsigten er lovende, så mon ikke vi holder os i skindet, og lader mejetærskeren blive i hus 3-4 dage endnu.
Umodent græsfrø kan være tæt på umuligt at styre på lageret og mejetærskeren kommer let til at beskadige de bløde umodne frø, og græsfrø uden spireevne er reelt værdiløst.

I ventetiden var der i går mulighed for at hente de podede æbletræer hos Guldbjerg Planteskole.
Jeg klippede i vinter podekviste af to oldgamle æbletræer i Kile Mose. Jeg husker helt fra barnsben de to træer i skoven og deres velsmagende æbler, når vi holdt pause under jagterne. Nu får vi at se, om æblerne smager ligeså godt, når de er revet væk fra deres oprindelige miljø.
Deres årsskud var særdeles spinkle, som det oftest er tilfældet med gamle træer, så jeg turde ikke selv binde an med podningen og Frode fra Guldbjerg kan få det utroligste til at lykkes.
Således også denne gang. Mit barnebarn og jeg fik 12 nye træer med hjem.
3 træer af hver af de gamle og så lige 2×3 træer af podekviste fra vores egen have.

Grevens Mose-æble, Birkeskov-æble, Jernæble og Gyldent Koæble.
Så er det blot at plante ud til efteråret, holde rent, dyresikre og vente 5-6 år på de første frugter:


Da vi kom hjem med de små træer var der røre i gadekæret.
En and havde klækket 6 ællinger, så der var noget at tage vare på for en 5-års pige. Det tog en god del af eftermiddagsbesøget at følge de små dunklumper.

Desværre var vi ikke de eneste følgere. En krage havde straks bemærket det nye menukort og fløj forbi et par gange.
Det bliver spændende at se hvor længe de klarer kampen for tilværelsen. Denne morgen i solopgangen var alle 6 dog stadig i live.

6 tanker om “Nytilkomne.

 1. Eric

  Spændende, om de gamle æblesorter kan stå distancen. Da vi flyttede ind for 30 år siden, var der et gammelt æbletræ med tre podede sorter: Ingrid Marie, Cox Orange og så en madæblesort, jeg ikke kender navnet på. Træet væltede desværre for ca. 10 år siden, formentlig af ælde.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Du må have dig et nyt æbletræ med flere sorter. Dette med at pode flere sorter på en enkelt grundstamme er en rigtig god idé i forhold til at udnytte pladsen og give flere smagsoplevelser.

   Svar
 2. Donald

  Næh hvor er de flotte de podede træer! Det skal blive spændende. Det var dejligt at barnebarnet kom med. Kan hun forstå faren ved at kragen flyver forbi dun-ællingerne? Jeg blev så forskrækket første gang jeg så en kat æde en solsort.

  Af og til ser jeg fjer uden ejermand M/K her i udkanten af haven, men solsortene yngler heldigvis flittigt.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Ja, barnebarnet forstår udmærket hvad der er på spil for ænderne. Hun er meget gal på kragerne. På landet læres livets barske realiteter tidligt.
   Solsorten er en af de fugle, som har nydt godt af villa- og parcelhuskvarterernes haver og hække. Solsorten levede tidligere i skovkanter og den biotop svarer godt til nutidens havemiljø.

   Svar
 3. Ellen

  Det bliver spændende, om gro-miljøet har noget at sige for smagen – og hvor ville jeg ønske, at vi havde plads til frugttræer, men det har vi ikke – ikke engang et enkelt til, efter jeg satte et kvædetræ sidste år.

  Svar
  1. natural2222 Indlæggets forfatter

   Egentlig tror jeg, at det miljø æblet plukkes og spises i har størst betydning. Når man er sukkerkold og tørstig på en jagt, smager nyplukkede æbler altid fortrinligt.
   Det skal derfor ikke undre mig, og jeg bliver fælt skuffet over sorterne fra Grevens Mose og Birkeskoven når de smages på lige fod med andre sorter.

   Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s